Project beschrijving

04-05-17

Na een aantal weken de dagen voorbij te hebben zien vliegen wordt het weer hoognodig tijd om een blog te gaan schrijven. Ik weet zelf ook niet hoe het komt maar de weken lijken wel dagen te zijn, want het gaat zo snel de laatste tijd! We zijn inmiddels al 3 maanden op Bali! Wat betekent dat we al over de helft zitten van ons avontuur! In de tussentijd hebben wij al veel bijzondere dingen meegemaakt en gezien. Een van de dagen die mij het meest is bijgebleven, is het Balinees nieuwjaar (27 & 28 maart). Dit wordt op een geheel andere manier gevierd dan hoe wij Nederlanders dat doen. Hier wordt namelijk niemand met een kater wakker. Nee, hier is het een stuk stiller…

Op 27 maart is het de dag van de optochten met de zogenaamde Ogoh-Ogoh. Dit zijn handgemaakte praalwagens waarmee een verhaal wordt verteld uit het Hindoeïstische geloof. Deze verhalen gaan vaak over de gevechten tussen de helden en de slechteriken oftewel Barong vs Rangda .

Barong (Het goede)

barong

Rangda (het kwaad)

rangda

Met deze 2 figuren beelden de Balinezen de hemel en de hel uit. De figuren worden op een bamboeframe geplaatst om zo vervolgens door een grote groep bouwers door de straten gedragen te worden. Het is moeilijk te vergelijken met iets dat we in Nederland hebben, maar het is het makkelijkst te vergelijken met carnaval. Overdag zijn wij samen met andere bewoners van het Guesthouse een kijkje gaan nemen bij de Ogoh-Ogoh. Deze optocht werd gehouden op loopafstand van ons verblijf. Midden door het toeristische hart van Kuta, namelijk Legian street, waar iedere avond genoeg mensen rondlopen die van een feestje houden!

In iedere wijk/dorp is een Ogoh-Ogoh parade met rond de 10 deelnemers die ieder een eigen Ogoh-Ogoh bouwen. Het bouwen van deze bijzondere praalwagens start ongeveer een maand van tevoren. Het bouwen gaat hier aan de kant van de weg, wat soms nog kan zorgen voor wat verkeersopstoppingen…

Op de onderstaande foto’s zijn de Ogoh-Ogoh te zien!

De Ogoh-Ogoh van Ketut’s vereniging 

IMG_20170327_171624

IMG_20170327_163405

IMG_20170327_163139

IMG_20170327_171846

Nadat we overdag de mooie en erg intimiderende Ogoh-Ogoh hadden gezien, liepen we terug naar de Dukuh om even bij te komen van alle kleurrijke en angstaanjagende maskers. Alle Ogoh-Ogoh zagen er prachtig uit! Kleurrijk, intimiderend en erg gedetailleerd.  Sommige Ogoh-Ogoh hadden ook speakers waar mysterieuze en spannende muziek uit klonk. Ketut vertelde ons dat rond 7 uur in de avond het ‘echte’ spektakel zou beginnen. Want dan zouden de Ogoh-Ogoh aan het grote publiek getoond worden met de nodige dans en muziek erbij. In de avond gingen wij op zoek naar een warung die nog geopend was, aangezien op deze dag ook erg veel winkels en eetgelegenheden dicht zijn. Uiteindelijk vonden we een warung die open was dicht bij ons in de buurt en haalden wij voor iedereen een overheerlijke maaltijd met verse saté (en natuurlijk rijst).

Nadat wij ons avondeten ophadden, gingen wij richting de straat waar de parade gehouden zou worden. Alleen waren we niet de enigen die van plan waren om te gaan kijken. Heel de hoofdstraat, Legian street, stond vol met lokale bewoners en een hoop toeristen met de grootste en indrukwekkendste camera’s, waar vaak nog een peperdure lens op gemonteerd zat. Zelf stond ik met mijn telefoon in mijn hand om de beste foto’s te kunnen maken. Maar al snel gaf ik dit op en aanschouwde ik al het moois zonder mijn telefoon.

Aangezien het zo ontzettend druk was, konden wij ons amper verplaatsen en er was veel geduw en getrek. Voeg daar nog eens een tropisch klimaat aan toe en je krijgt een hele ’vrolijke’ Mark als toeschouwer. Ik was er dus al snel klaar mee. Gelukkig dachten mijn medebewoners dit ook maar we besloten tot de 3e Ogoh-Ogoh te blijven aangezien dit de praalwagen was van Ketut zijn bouwgroep. In de middag hadden wij hun Ogoh-Ogoh al mogen aanschouwen. De praalwagen van Ketut bestond uit 2 apen/mensen die met elkaar vochten. Deze beeldden het verhaal uit van het altijd aanwezige gevecht tussen goed en kwaad. Deze vond ik persoonlijk erg mooi, omdat de 2 apen bewogen en ze waren heel gedetailleerd versierd.

20170327_204909

Tijdens het optreden van deze Ogoh-Ogoh werd er veel gedanst, gezongen, gevochten (uiteraard nep) en met vuur gespeeld. Dit zag er allemaal heel mooi en gechoreografeerd uit. Het verhaal werd met een erg luide en duistere stem verteld. Dit was in het Hindoeïstisch, de taal die wordt gebruikt tijdens alle officiële ceremonies en gebeden. Hier verstonden wij natuurlijk niks van. Buiten dat was het erg gaaf om zo’n optreden te zien. Deze dag is erg belangrijk voor de lokale bevolking en zij bereiden zich er ook lang op voor.

Na 30 minuten was het optreden voorbij en besloten wij snel tussen de chaos weg te lopen, aangezien het nog drukker werd en iedereen was er nu wel echt klaar mee. Nadat we bijna aan de overkant van de straat waren, kwam er met veel kabaal een klein groepje lokale bewoners aangerend vanaf het podium. Zij droegen met z’n tweeën een speelster van het optreden. We keken elkaar aan want we dachten dat deze dame flauw was gevallen. Dit kon best kloppen aangezien het erg warm was en de vrouw een heel dik kostuum aanhad. Toen we dit even later aan Ketut vroegen, vertelde hij dat deze dame bezeten was geraakt door de demonen van de onderwereld…

Je hebt het goed gelezen, deze dame was bezeten door een van de demonen/geesten uit de onderwereld. Dit brengt mij op de uitleg van de dag erna, de dag van de stilte. Op deze dag mag er geen elektriciteit gebruikt worden, geen licht branden en moet iedereen zijn mond houden. Dit allemaal om de boze demonen/geesten gedurende de dag over Bali heen te laten vliegen.

Het klinkt voor ons best raar dat de mensen hier aan meedoen. Maar niet alleen de bevolking doet mee, ook de overheden zijn dicht. Er wordt zelfs niet gevlogen op deze dag! Uiteraard zijn de hulpdiensten wel paraat. De stilte begint om 6:00 uur in de ochtend en eindigt de volgende dag om 6:00 in de ochtend.

Ik moet zeggen dat ik deze dag heel erg relaxed vond. We konden gelukkig wel buiten zitten en bij het zwembad chillen maar wij mochten niet teveel kabaal maken, wat iedereen ook netjes respecteerde. Aangezien wij niet uit de Dukuh konden, moesten we de dag ervoor wat eten inslaan om op de stiltedag niet te verhongeren. Zoals vele andere bewoners hadden we een heerlijke maaltijd wat wel 40 cent kostte! Namelijk smakelijke instant noedels! Dit is een prima studentenmaaltijdje, verder hadden we wat andere lekkere dingen gehaald om deze stiltedag door te komen.

Nadat de zon onder was gegaan, kwam er iets te voorschijn waar ik al lang naar uitkeek. Namelijk een prachtige sterrenhemel! En of dit er een was, het was echt adembenemend. Omdat er heel de dag geen licht aan mag worden gedaan, is er een stuk minder lichtvervuiling en konden we de sterren veel beter zien dan normaal. Bijna iedereen lag die avond/nacht buiten en genoot van al het moois boven onze hoofden.

Deze 2 dagen waren heel erg bijzonder en mooi om mee te maken. We hebben nu iets meegemaakt wat ons voor altijd bijblijft; de mooie Ogoh-Ogoh en de stilste dag van het jaar. Dit maakt Bali nog steeds zo bijzonder en uniek, in tegenstelling tot andere toeristische vakantieoorden. Ik hoop dat je nu een klein beetje inzicht hebt gekregen over hoe deze bijzondere dagen er op Bali aan toe gaan. Binnenkort zullen er weer nieuwe blogs komen over de stage en ons leven hier op het prachtige Bali!

 

Tot snel!

Geschreven door: Mark Dam