Project beschrijving

14-03-17

Daar gingen we dan, een weekend naar Gili Air! Voordat ik jullie mee op avontuur neem naar dit mooie eiland vertel ik eerst even wat algemene informatie. Gili Air vormt samen met Gili Trawagan en Gili Meno HET kuuroord waar menig toerist erg enthousiast van wordt.  Het woord gili betekent klein eiland in het Indonesisch, je bent dan ook binnen 15 minuten aan de andere kan van het eiland.

Samen met 3 andere Dukuh bewoners (Paulien, Dave en Made) gingen wij vrijdag 24 februari naar de Gili eilanden. Kees zijn wekker ging deze morgen al om 6 uur af. Gelukkig raak ik steeds meer gewend aan zijn geweldige wekker, dus wakker schrikken gebeurt (bijna) niet meer. We zouden om half 7 opgehaald worden dus zat iedereen netjes rond half 7 in de tuin. Maar zoals gebruikelijk is op Bali het vervoer wat later dan afgesproken. Om 7 uur kwam het busje aanrijden en vertrokken we half slapend naar Padang Bai, een haven op ongeveer 1,5 uur rijden van Kuta.

IMG_20170225_120424

Dag 1:

Nadat we uitgestapt waren en onze bagage verzameld hadden, moesten wij eerst 30 minuten wachten op de boot. Om de tijd de doden heb ik samen met Paulien een “echte” Rayban zonnebril gekocht voor omgerekend 3 euro, een koopje dus. Nadat we langs tientallen verkopers van allerlei eten en drinken waren gelopen stapten wij op de boot om vervolgens 2 uur te varen naar Gili Air. Tijdens de boottocht hadden we een prachtig uitzicht, in de verte het mooie eiland Lombok en om ons heen een prachtige blauwe zee. Met als kers op de taart een kraakheldere blauwe lucht en een heerlijk zonnetje. Zo mag het iedere dag wel zijn en het mooie is, dat is het ook bijna altijd!

De boot meerde na 2 uur aan op het eiland Gili Air. Meteen snapte ik waarom iedereen hier zo graag heen wilt gaan. Het is een eiland met parelwitte stranden, palmbomen en er hangt een rustgevende sfeer. Vergeleken met Kuta is dit een perfecte plek om bij te komen van alle drukte. Na wat mooie kiekjes gemaakt te hebben liepen we naar ons verblijf, wat prima was gereld door Paulien! We hadden allemaal een aparte bungalow/losstaand huisje met een tweepersoonsbed en een badkamertje. Tevens was er ook een heerlijk verkoelend zwembad aanwezig. Vervolgens pakten wij onze handdoek en zwembroek om een frisse duik te nemen in het zwembad. Toen we eenmaal in het water lagen hoorden wij een gebed dat werd voorgedragen aan de eilandbewoners. Dat is waar ook, hier zijn de inwoners Islamitisch. De stem van de imam was op het hele eiland goed te horen. Volgens mij verbleven wij naast de moskee want het geluid was enorm hard. Na het die dag een paar keer te hebben gehoord was ik wel gewend aan het gebed en merkte ik het niet meer.

Nadat we opgedroogd waren gingen we erop uit om een lekker hapje te eten. We liepen naar een warung en we bestelden heerlijke noedels met kip. Na onze buikjes rond te hebben gegeten liepen we terug naar onze accommodatie om voor de rest van het weekend fietsen te huren. Het fietsen was een hele uitdaging maar het was erg grappig om op krakkemikkige fietsen het eiland te verkennen. De wegen zaten vol met kuilen en in de avond was het op sommige stukken pikkedonker. Nadat we allemaal een eigen fiets hadden reden we naar een mooi stukje rustig strand met wederom een prachtig uitzicht en een kraakheldere zee. Hier hebben we heerlijk wat verkoeling gezocht in het water. De bodem van de zee lag helaas vol met dood koraal dus na wat gevloek liepen we uit het water om verder te gaan.

Met een nog natte zwembroek aan fietsten wij verder om meer van het eiland te gaan zien. Na een stukje gefietst te hebben kwamen we langs een luxe resort waar heel groot “PADI DIVING CENTER” op stond. Ik dacht hier moeten wij eens informeren over eventuele duiklocaties in de omgeving van de Gili-eilanden. Er zijn ontzettend veel duiklocaties om de 3 eilanden heen en we waren al meteen enthousiast om te gaan duiken bij een van deze mooie locaties. We konden de volgende dag (zaterdag) rond 2 uur ’s middags gaan duiken bij Turtle City. We hoefden geen moment te twijfelen en gaven ons op om onze eerste internationale duik te gaan maken! Gelukkig konden Paulien, Dave en Made ook mee met ons naar Turtle City. Zij konden daar gaan snorkelen en ook veel zeeleven bezichtigen.

Nadat we ons hadden aangemeld voor de duik fietsten we verder naar het noorden. Hier zat schijnbaar een reggaebar die heel erg leuk schijnt te zijn. Toen we aangefietst kwamen, werden we al hartelijk verwelkomt door 2 medewerkers van de bar. Deze hadden zo’n relaxte uitstraling dat je er zelf ook erg relaxed van werd. Nadat we ons heerlijk gesetteld hadden in een loungebank met wat kussens werd het hoog tijd om een lekker koud biertje te drinken. Het uitzicht was wederom fantastisch en we bleven ons verbazen over al het moois om ons heen. Nadat de zon was ondergegaan en we nog steeds gezellig aan het luisteren waren naar de reggaemuziek, kwam er langzaamaan een prachtige sterrenhemel tevoorschijn. Ik heb nog nooit zoveel sterren in mijn leven gezien, het zag er echt geweldig uit!

Rond 9 uur werd het weer eens tijd om een hapje te eten. Na een korte vergadering met elkaar besloten we om naar Mexicaans restaurant te fietsen en daar had ik geen spijt van! Hier zaten we op heerlijke loungebanken en genoten we van het Mexicaanse eten. Nadat we gegeten hadden fietsten we opnieuw terug naar de reggaebar om nog een drankje te doen. Het was een hele gezellige avond waar we veel hebben gelachen en hebben genoten van de heerlijke reggaemuziek. Tegen het eind van de avond stapten we weer op de fietsen om terug naar ons verblijf te rijden waarna ik heerlijk in slaap ben gevallen in een iets wat krakend bed.

foto groepje Gili

Dag 2:

Nadat ik rond 5 uur wakker schrok van de imam, viel ik gelukkig snel weer terug in slaap om zo weer eens een beetje te kunnen uitslapen. Want de laatste dagen sta ik elke dag vroeg op en dan is wat langer op bed blijven liggen ook wel eens lekker. Rond 10 uur zaten we met z’n allen aan een heerlijke pannenkoek om de dag goed te starten. Het is in de ochtend al meteen 30 graden en dat is helemaal geen straf. We stapten op de fiets op zoek naar een mooi strandje. Na zo’n 10 minuutjes rijden kwamen we bij een mooi gedeelte aan en legden we onze handdoeken op het warme zand. We doken vrijwel meteen het water in om wat verkoeling te zoeken. Ook hier hadden we een prachtig uitzicht en konden we de bodem van de zee perfect zien.

Over een paar uur was het dan zover, onze eerste duik maken in Indonesië. Kees en ik hadden er allebei ontzettend veel zin in! Na een heerlijke lunch bij een broodjeszaak fietsten we naar het duikresort waar we ons de dag ervoor hadden opgegeven. De plek heet Oceans 5 en zit op een centrale plek op het eiland. Nadat we onze materialen bij elkaar hadden gepakt en alles hadden aangemeten, stapten we samen met de rest van onze groep op de boot om 15 minuten te varen naar Turtle City.

Wat wij hier zagen zal je vast niet verbazen, er zijn namelijk grote zeeschildpadden te zien! En ze waren geweldig om in het echt te zien. Toen we eenmaal afdaalden naar een diepte van 18 meter kwamen we al snel een slapende schildpad tegen. De schildpadden zien er in het echt zo mooi uit! Niet alleen de schildpadden waren aanwezig, ook nog honderden vissen, de een nog kleurrijker dan de ander. Zo’n eerste duik als dit zal ik nooit meer vergeten. Halverwege de duik stegen we naar een diepte van 15 meter en konden we onze ogen niet geloven. Er zaten wel 8 reuzenschildpadden bij elkaar en ze zijn zo tam; je kan ze bijna aanraken, wat overigens streng verboden is. Het mooie is dat ik alles heb kunnen vastleggen met mijn onderwatercamera. Zie hieronder het prachtige shot dat ik heb kunnen maken.


Langzaamaan raakte onze zuurstof op en stegen wij weer naar de oppervlakte waarna we opgehaald werden door de boot. Wat een prachtige ervaring was dit om zo’n eerste duik te maken in het warme water en al zoveel moois te mogen zien. Nog vol adrenaline voeren we terug naar Gili Air om daar een debriefing te houden met de duikers. “Wauw, wat een duik was dit” zeiden we tegen elkaar.

Nadat we betaald hadden voor de duik, kregen we informatie over een duik die de volgende dag plaats zou gaan vinden. Er stond voor zondag een duikspot op de planning genaamd Shark Point. Dat is wel even andere praat als er kans is dat we haaien kunnen gaan zien! Al snel besloten we om deze duik in de morgen ook te gaan maken. Want ja, duiken op de Gili’s doen we misschien maar een keer in ons leven.

Naast het duiken hebben we de 2e dag ook nog iets goeds gedaan voor het eiland, namelijk meegeholpen met het opruimen van het strand. Dit wordt door Oceans 5 wekelijks georganiseerd om het strand wat schoner te maken. Wij waren de beroerdsten niet en deden wat latex handschoentjes aan en gepaard met een plastic zak struinden wij het strand af om samen met een groep andere vrijwilligers het strand ietwat schoner te krijgen.

Als beloning voor dit “zware” werk kregen we een lekker koud biertje en proostten we met z’n allen op deze mooie en unieke dag.

In de avond zijn we opnieuw naar de reggaebar gegaan, ook deze avond was weer een heerlijke relaxte avond voor ons allemaal.

IMG_20170226_145635

Dag 3:

De laatste dag van Gili Air is dan aangebroken, wat vliegt de tijd snel voorbij zeg. Deze morgen moesten we vroeg opstaan, omdat we om 8 uur al bij het duikresort moesten zijn. Nadat we betaald hadden voor het verblijf fietsten wij naar Oceans 5 om ons gereed te maken voor de Shark Point duik! Ook hier hadden we allebei weer ontzettend veel zin in en we hoopten dat we haaien zouden gaan zien!

Na een kleine 20 minuten gevaren te hebben gingen we aan de duik beginnen. Ook hier was het onderwaterleven weer prachtig mooi. Ik keek mijn ogen uit naar al het moois onder water. Zwemmend door alle verschillende soorten koraalvissen kwamen we in een sterke onderwaterstroming terecht die ons meesleurde langs allerlei moois. Van kleurrijk koraal tot prachtige vissen. Omdat er een redelijke stroming was onder water hoefden we zelf niet veel energie te verbruiken aangezien we verplaatst verder door de stroming. Dit scheelt weer zuurstof waardoor we weer langer onder water konden blijven. Helaas hebben wij geen haaien gezien… Dit was wel even balen maar we hebben heel veel ander moois mogen bezichtigen. Samen met de duik van zaterdag zal ik dit weekend nooit meer vergeten!

De rest van de middag hebben we nog wat uitgerust op het strand en werd het weer tijd om terug naar huis te gaan. Na een boottocht van zo’n 2 uur kwamen we aan in de haven van Padang Bai waarna we naar huis werden gebracht met een klein busje. Eenmaal terug in de Dukuh waren we doodop.

Maar wat een weekend was dit zeg! Zoveel moois gezien en heerlijk uitgerust, de Gili eilanden zijn echt een aanrader als je naar Bali toegaat. Tot de volgende blog!

Geschreven door: Mark Dam